Des de la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori (MSET) del SAM de la Diputació de Tarragona us volem informar en relació a una nova plaga, el Bernat marbrejat (halyomorpha halys), espècie exòtica invasora, de la qual hi ha registres a la demarcació de Girona (2016) i a Barcelona (2018) i està avançant pel territori català.

És una plaga que pot afectar gran quantitat d’arbres fruiters i ornamentals, cultius hortícoles i extensius.  No té afectació a la salut pública, però pot provocar moltes molèsties atès que aquesta espècie a l’hivern pot buscar refugi a construccions i cases. Aquesta plaga es caracteritza per proliferar en gran quantitat i desprenen una forta i desagradable olor si els molesten.

Els adults mesuren entre 12 i 17 mm de longitud, coloració marronosa, puntuació densa, ulls vermell fosc i aparell xuclador prominent. És un insecte volador i es pot dispersar per via antròpica (transport, càrrega, productes de comerç, etc.). S’adjunta fitxa d’identificació de l’espècie del DARP.

Per a més informació sobre aquesta espècie la podeu trobar: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/dar_sanitat_vegetal_nou/dar_plagues_males_herbes/dar_plagues/insectes/halyomorpha-halys/

En el cas que detecteu la presència d’aquest insecte en el vostre terme municipal,  podeu contactar amb el Servei de sanitat vegetal del DARP:

  • Serveis territorials a Tarragona, telèfon: 977 25 04 21
  • Serveis territorials a Terres de l’Ebre, telèfon: 977 50 01 74

 Les mesures de control a adoptar són:

  • 1- No utilitzar insecticides a casa perquè no són efectius.
  • 2- Instal·lar mosquiteres a les finestres, tapar forats exteriors amb malla, etc.
  • 3-  Recollir els insectes mitjançant un aspirador i posteriorment enretirant la bossa i posant els insectes en un pot amb aigua i sabó. Sobretot, no s’han d’alliberar els insectes a l’exterior.