Els nous filtres del dipòsit d’aigua de Móra la Nova ja fa un mes que estan en funcionament. L’alcalde i els regidors han visitat aquest dilluns les instal·lacions. Els actuals filtres són de titularitat pròpia i substitueixen els anteriors que eren de lloguer. Els filtres llogats es van haver d’instal·lar amb urgència arran de l’episodi de contaminació de l’aigua de l’estiu de 2018.

El cost total de les obres ha estat de 90.000 euros. Una part, 15.000 euros, s’ha finançat a través d’una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua. Però pel que fa a la resta,  l’Ajuntament ha recorregut a un crèdit per fer front a aquesta quantia.

Tot i la instal·lació dels nous filtres, Móra la Nova necessita d’urgència la construcció d’un nou dipòsit i un nou pou que depèn del Ministeri de Transició ecològica i de l’Agència Catalana de l’Aigua. Així ho ha alertat l’alcalde de Móra la Nova, Francesc X. Moliné: “Es passen la pilota entre l’ACA i el Ministeri. Dins del Pla de Restitució ens han de fer un pou i un dipòsit nou, però el Ministeri sembla que ara no tingui gens de pressa des que s’han tret els llots de Flix i l’ACA creu que és un tema important, perquè estem en una situació de dependència d’un únic pou, i a més, un pou amb plaguicida, però esperen que ho faci el Ministeri. I el Ministeri espera que ho faci l’ACA. I nosaltres ho necessitem, sigui qui sigui que ho hagi de fer, però ho necessitem ja”.

 Moliné també ha afegit: “Ningú diu que aquest dipòsit aguanti un any o aguanti uns mesos.  No hi ha cap garantia, ha començat a doblegar-se. De fet, està prohibit caminar-hi per damunt perquè en qualsevol moment es podria ensorrar. Si el dipòsit s’ensorrés, Móra la Nova tindria restriccions d’aigua de seguida. Ens trobaríem en una situació com la de l’estiu del 2018”.

 El projecte de construcció d’una nova captació i un nou dipòsit d’aigua a Móra la Nova s’engloba dins del Pla de Restitució Territorial. De moment, d’aquest pla, només s’han executat 13 obres de les 44 previstes.