L’Ajuntament de Móra la Nova està impulsant, des de fa uns mesos, la creació d’una comunitat energètica al polígon els Aubals. El projecte consisteix en instal·lar plaques fotovoltaiques a les teulades de les naus industrials del polígon per afavorir l’autoconsum de les empreses. L’energia sobrant s’empraria per a produir hidrogen verd en una planta construïda al mateix polígon. “L’energia sobrant s’utilitzaria per generar hidrogen, d’aquesta manera, quan no fés sol també es podria disposar d’energia. Això permetria tenir més autonomia i les empreses del polígon tindrien una despesa energètica més baixa i, per tant, les faria més competitives”, ha explicat el primer tinent d’alcalde de Móra la Nova, Jesús Álvarez.

La comunitat energètica també podrà vendre una part de l’electricitat sobrant als veïns de la població. “Aquesta comunitat el que farà és generar energia per a vendre-la també. La podrà vendre als veïns a través del peatge energètic de 500 metres que està establert a la llei. I l’Ajuntament també podria ser un dels clients d’aquesta comunitat”, ha destacat Álvarez.

Aquesta iniciativa també té previst instal·lar al polígon un aerogenerador i una hidrogenera, és a dir, una benzinera per a vehicles d’hidrogen.

El projecte encara es troba en un estat molt inicial. L’Ajuntament ha destinat una partida de 5.000 euros per estudiar la viabilitat tècnica i econòmica del projecte. Somfets, l’empresa d’enginyeria orientada a implantar la transició energètica, basada en l’ús de l’hidrogen, està estudiant-ne la viabilitat.

Álvarez també ha remarcat que és important tenir el projecte elaborat per poder rebre els fons de reactivació econòmica de la Unió Europea NextGenerationEU i del Ministeri de Transició Ecològica.

L’Ajuntament de Móra la Nova forma part de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, liderada per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquesta plataforma pretén aglutinar tots els agents que integren la cadena de valor de l’hidrogen verd, un combustible generat a partir de fonts d’energia renovables, per impulsar el coneixement, la producció i la implementació d’aquesta alternativa energètica a les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona.