El Centre d’Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova celebra aquest cap de setmana,  dies 29 i 30 d’octubre, la quinta edició dels “Dies del Museu”, coorganitzada per l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (APPFI) i l’Ajuntament de la població. Unes jornades que tenen l’objectiu de donar a conèixer el treball de recuperació i posada  en valor de les antigues instal·lacions ferroviàries de Móra la Nova i la vinculació d’aquesta població amb el món del ferrocarril. Enguany, l’Ajuntament moranovenc aprofitarà aquesta activitat anual per a commemorar els 125 anys de l’arribada del ferrocarril a la població. L’alcalde Francesc Xavier Moliné ha manifestat que “no hem d’oblidar mai què ha significat i què volem que signifiqui el tren per a la nostra població. Més en aquests moments més difícils en què ens fa falta tant de suport i millores en aquest servei i en què estem treballant de valent per tindre un tren turístic que serveixi de revulsiu econòmic i turístic tant per a la població com per al territori”.

Per celebrar l’efemèride, el consistori ha previst un seguit d’activitats especials, com ara un concurs de  dibuix adreçat als infants de tota la comarca riberenca, una actuació d’animació també per als més petits, així com un àpat popular dissabte al migdia. El moment més destacat però serà l’homenatge que el consistori retrà als ferroviaris jubilats, dissabte a la tarda, que anirà seguit d’una projecció de fotos històriques i del projecte del tren turístic. L’acte oficial amb els parlaments de commemoració dels 125 anys de l’arribada del ferrocarril s’ha programat diumenge a la tarda i anirà a càrrec de l’alcalde i del president de l’APPFI, que han convidat també a membres de la Plataforma Trens dignes. En total s’hi ha convidat a l’acte d’homenatge a una cinquantena d’antics treballadors del ferrocarril moranovenc.

Pel que fa als actes pròpiament de l’edició d’enguany de “Dies del Museu”, s’oferirà, com cada any, portes obertes a les instal·lacions del centre d’interpretació (enclavament i cotxera) a preus populars; un mercat de miniatures i objectes ferroviaris; la possibilitat de pujar en un tren en miniatura tripulat, així com viatges en les locomotores Yeye i Meme. També destaca la segona trobada de cotxes clàssics programada per  a diumenge al matí.

El president de la APPFI, Jordi Sasplugas, ha lamentat el fet que “a causa de la negativa de Renfe a llogar-nos un tren a vapor no podrem realitzar el viatge commemoratiu del 125 aniversari, com ja es va fer en la festa dels 100 i dels 110 anys  de celebració de l’arribada del tren a Móra. És un viatge que fa tot el recorregut del tren, recollint en cada estació les autoritats i personalitats convidades de cada població”.