El ple de l’Ajuntament de Móra la Nova, reunit ahir al vespre en sessió extraordinària, va aprovar per unanimitat revocar el nomenament del dictador Francisco Franco com “alcalde honorari i perpetu” de la ciutat. L’alcalde, Francesc Xavier Moliné, va explicar que Franco ostentava aquest títol des del dia 31 de març de 1964 quan tots els ajuntaments de la província de Tarragona li ho van atorgar per ordre del governador civil de l’època. Moliné va reconèixer que no s’hi havia derogat abans perquè el consistori no n’era sabedor. “En quant hem comprovat que existia aquest nomenament ens hem apressat a anul·lar-lo”, va afegir l’alcalde.
La sessió plenària d’ahir al vespre va servir també per aprovar per unanimitat demanar una subvenció als fons Enresa -per ser municipi d’influència nuclear-, per tal de tirar endavant un projecte per a millorar l’entorn d’un dels actius turístics més importants del municipi com és el Mas de la Coixa i ubicar-hi, entre altres, un punt d’informació turística. També va rebre el vistiplau de l’equip de govern el Conveni col·lectiu del personal de l’Ajuntament, així com prorrogar el contracte amb l’actual empresa que subministra el servei d’aigua potable, Aigües de Catalunya. L’alcalde va remarcar que “amb la pròrroga hem aprofitat per simplificar tràmits i introduir algun canvi. Així, a partir d’ara l’empresa sempre pagarà el cànon corresponent a l’ajuntament, qui, per la seva part, se’n farà càrrec de les obres de millora del servei. L’objectiu és controlar aquestes millores i no deixar de cobrar el cànon com ha passat en alguna ocasió al·legant millores”. L’empresa de l’aigua s’ha compromès també a rebaixar un dels tres trams que es paga en el rebut, concretament el corresponent al consum domèstic, en un 5%, per aquelles persones que consumeixen menys.
Referent a qüestions urbanístiques, el ple va aprovar el cobrament de contribucions especials per arranjar el Passeig de l’Estació. L’alcalde va incidir en el fet que “hem acordat amb els vuit veïns implicats el cobrament d’aquestes contribucions per tal de dignificar aquesta part del poble que no disposa ni de voreres, des de l’estació i fins al carrer Mossèn Cinto Verdaguer. Els veïns costejaran el material, mentre que per part de l’ajuntament, a través d’un Pla d’ocupació, posarem la mà d’obra. En total seran uns 27.000 euros de despesa”. Així mateix el plenari va donar llum verd a demanar al Ministeri de Foment la titularitat de l’antiga carretera N-420a al seu pas pel municipi, en el tram comprès entre el carrer Major i Móra d’Ebre, més conegut com el terraplè, mentre que es deixaria fora de l’acord el tram del pas a nivell del tren. Moliné va puntualitzar que aquesta zona “també necessita una actuació urgent perquè està en un estat lamentable que fins i tot ha provocat la pèrdua de vides humanes perquè no disposa d’una vorera prou ampla i separada del trànsit rodat. Un cop en mans de l’Ajuntament portaríem a terme el manteniment i les millores que puguin quedar pendents a la zona”.
Finalment, en l’apartat de mocions, l’equip de govern, ERC i PSC, en van presentar dues que s’hi van aprovar per unanimitat. Una de rebuig als atacs del govern espanyol contra la llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica i, una altra, per a reclamar de nou l’obertura del CAP els set dies de la setmana. Pel que fa a la moció per demanar que el CAP de la població obri les 24 hores de tots els dies, l’alcalde va explicar que “tornem a presentar una moció per recordar el tema tant al nou conseller com al nou delegat territorial de Salut i tenint present que l’Ajuntament ha rebut cartes de diferents entitats de la població on es posicionen a favor d’aquesta obertura. Aixequem de nou la veu, perquè ara farà un any vam presentar unes 300 signatures a l’Institut Català de la Salut reclamant millores en aquest servei i encara no hem rebut cap resposta oficial en cap dels sentits”. El CAP de Móra la Nova va reduir els seus serveis a l’octubre de 2011 amb motiu de les retallades aplicades per la crisi.